Тази година програмата ще започне още на 26 юли от 20.30

...
Тази година програмата ще започне още на 26 юли от 20.30
Коментари Харесай

Варна чества 141-години от Освобождението на града, вижте как


Тази година програмата ще стартира още на 26 юли от 20.30 часа на площад " Независимост “, където ще има празничен концерт с присъединяване на Симфоничния оркестър и солисти на Държавна опера -  Варна, с диригент Стефан Бояджиев. 

На 27 юли по традиция от 09.30 часа в Просветно-духовен център " Св. Архангел Михаил “ на ул. " 27 юли “ ще има тържествено честване с признателен молебен и полагане на венци във връзка 141-та  годишнина от Освобождението на Варна от турско иго.                                                      

Организатори са Община Варна, Военноморските сили на Република България и 

Варненската и Великопреславска митрополия.

Църквата " Св. Архангел Михаил " на ул. " 27 юли ", е мястото, където варненци посрещат с самун и сол съветските войски, предвождани от военачалник Аркадий Столипин. Варна е последният български град, освободен от турско иго по силата на Санстефанския кротичък контракт и на Берлинския контракт.

На 27 юли 1878 година. съветски войски от XIV Брянски полк навлизат във Варна и освобождават града от османска власт. 

Градът е освободен по-късно от останалата част на страната поради наличието на турски гарнизони във основните замъци на Североизточна България. Според Санстефанския кротичък контракт, тяхното евакуиране не е строго открито с съответна дата. Едва след Берлинския конгрес излиза наяве, че Варна остава в рамките на новоосвободеното княжество и това поставя завършек на турското военно наличие в региона.

Свободата на Варна, заради смисъла на града като огромен геостратегически, морски, крепостен и търговски център, е резултат на дълга дипломатическа война. Преди съветските войски да завладяват Варна, воюващите сили се спогаждат да прекратят войната. Така, свободата спряла пред портите на Варна. След първичното вдъхновение настъпило трудно очакване.

Въпреки, че договорът от Сан Стефано към този момент бил подписан, макар, че в него било упоменато, че Шуменската и Варненската замъци трябвало да бъдат освободени от турските гарнизони, двата града останали в техни ръце. Договорът от Сан Стефано изрично казвал, че крепостите Варна и Шумен би трябвало да бъдат сринати. В него обаче не се упоменавало по кое време да стане това и по кое време тъкмо да изоставен турските войски.

Едва на петото съвещание на Берлинския конгрес през юни 1878 година, след следващи съвещания и мъчителни договаряния Турция склонила да изтегли войските си. И в действителност при започване на юли турският гарнизон напуснал Шумен, само че се укрепил във Варна под командването на Фазлъ паша.

Главнокомандващият съветските войски, военачалник Тотлебен, издал заповед да се тръгне към Варна. На 24 юли външните укрепления били завзети. Същият ден, ядосан от протакането, военачалник А. Столипин персонално се отправил към Цариград, взел предписание от турското държавно управление за предаването на Варна и на 27 юли той връчил заповедта на Фазлъ паша с думите: " А теперь убирайся из Варньi ".

Припомняме, че тази година Община Варна се включва в самодейността на Министерството на туризма " Денят за Вас “. На 27-ми юли, когато се празнуват 141 години от Освобождението на морския град от турско иго, седем туристически обекти ще бъдат с вход свободен - Археологическият музей, Римските терми, Аладжа манастир, Побити камъни, Военно-морският музей, парк –музей " Владислав Варненчик “ и Музеят за история на медицината. 

Инициативата " Денят за Вас “ започва през юни т. година Целта е в един ден през летния сезон всички туристически обекти на територията на съответната община да са без входни такси, като по този метод се привлекат повече гости, които да се срещнат с разнообразни културно-исторически и естествени забележителности.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР